Friday, 27 March 2009

A Szent István Park és szobrai

Budapest, denkmal, kert, lakótelep, statue, SZDSZ, Szent István park, szobrai, szobrok, XIII. kerület, képek, photos, fotók, Újlipótváros, photo, statues, SZDSZBudapest, denkmal, kert, lakótelep, statue, SZDSZ, Szent István park, szobrai, szobrok, XIII. kerület, képek, photos, fotók, Újlipótváros, photo, statues, SZDSZ"A Szent István park hősei legendás nagyvadak
Texas zászló, bőrdzseki, de a szívük egy maradt
Hisz róluk szólt a nagy buli, az őrült új divat
Ezt hidd el bátran, kis pubi, egy old díszjampinak" (Hungária)

A Duna melletti Szent István Park Budapest egyik menő közép-felső-polgári lakótelepe, olyan embereket adott a magyarságnak, mint Tom "Hárommilliárd" Lantos, Fekete "Adóscsapda" János, Fenyő Miki és a Hungária, de vásárolt itt lakást az egyik Habsburg csemete is.

Kis Edit

A Szent István parkban lakott Kis Edit./Én meg benne tanyázhattam hetekig./Duzzadt mell és izmos fenék. Kimerít/bármi képzeletet! Éppen egy limerik/versbe illő hasát, hosszú combjait/és a combja közét dicsérné emitt/a költő, rafinált, pajkos tetteit/részletezné, ha volna mersze, amit/persze nem akárhogy díjazott Kis Edit.

Budapest, denkmal, kert, lakótelep, statue, SZDSZ, Szent István park, szobrai, szobrok, XIII. kerület, képek, photos, fotók, Újlipótváros, photo, statues, SZDSZ"A mai Szent István park és környéke parcellázási, rendezési tervét 1933-ban fogadta el a Fővárosi Közmunkák Tanácsa, ebben az egyes telkeket körülépítő, zárt udvaros beépítésnél korszerűbb, keretes beépítést írtak elő. Az építési előírásokban meghatározták a területen létesülő házak homlokzati rendszerét is, így a Szent István park és környéke 1930-as években épült épületei az akkor már elfogadott modern stílust - még ha kommersz változatát is - képviselik. Legelegánsabb épülettömbje a Dunapark ház (XIII. Pozsonyi út 38-42. Hofstätter Béla és Domány Ferenc, 1935-36). Ebben a luxusbérházban az átlagosnál nagyobb szobaszámú, 4 szoba hallos lakások is épültek, a felső szinteken széles teraszt, illetve tetőkertet alakítottak ki. A házak közös terei is az átlagos színvonal felett álltak, a lépcsőkhöz és liftekhez tágas előcsarnok vezetett, falait ruskicai márvány borította, berendezési tárgyait nemes anyagokból, egyedi terv alapján készítették." (wikipedia)

Budapest, denkmal, kert, lakótelep, statue, SZDSZ, Szent István park, szobrai, szobrok, XIII. kerület, képek, photos, fotók, Újlipótváros, photo, statues, SZDSZA park a Főváros kezelésében van, a többi lepusztultságához képest meglepő gondossággal karbantartva. Kerítéssel körbekerített, állandó portás-parkőrrel felszerelve, működő (!) szökőkúttal. Az SZDSZ és a Népszava olvasói is nagyon jól érzik magukat errefelé, gyakran tartanak összetartás-bulikat itt.

A park szobrai a környező modernista lakótelepre az átkosban betelepülő komcsi káderek ízlésvilágát képviselik. A legrégebbi a dülledt szemű mesebeli tojószárnyas mezítlábas Zsákhordó (1948, Borbereki Kovács Zoltán), szocreál munkásábrázolás egy olyan környéken, ahol munkások helyett, khm, a munkások nevében uralkodó apparatcsikok laktak.

Budapest, denkmal, kert, lakótelep, statue, SZDSZ, Szent István park, szobrai, szobrok, XIII. kerület, képek, photos, fotók, Újlipótváros, photo, statues, SZDSZRaoul Wallenberg is képviselteti magát a parkban egy dülledt szemű mesebeli tojószárnyas pucér férfiemberrel, akit egy kígyó agyonverése közben ábrázolt a művész, Pátzay Pál. Az eredeti Debrecenben, a TEVA gyógyszergyár előtt áll. Az 1947-ben felállított és avatás előtt lebontott emlékmű Wallenberg domborművel tuningolt rekonstrukciója Rajk László kezét dicséri (a portrédomborművet Marosits István készítette).

A Szent István park következő látnivalója dülledt szemű mesebeli tojószárnyas Lukács György szobra 1985-ből (Varga Imre), amikor az elvtársak már nem üldözték a lukácsista tanítványokat. A környéken lakók komfortérzetét a dülledt szemű mesebeli tojószárnyas Szír Csoport - Partizánemlékmű (1970) növeli, egy bizonyos Kovács Ferenc alkotása. A sort a dülledt szemű mesebeli tojószárnyas neves baloldali író, a Népszava Tiszteletbeli Főszerkesztője, Fejtő Ferenc szobra zárja (Kocsis András Sándor alkotása).
Ajánlott irodalom: fórum
További lakótelepek:

1. Kispest (XIV)
2. Gloriett (XVIII. kerület, Pestszentlőrinc),
3. Füredi utcai (XIV),
4. Wekerle (XIX. kerület, Kispest),
5. József Attila (IX. kerület, Ferencváros)
6. Havanna lakótelep (XVII. kerület, Kispest)
7. Gyárdűlő (Kőbánya, X. kerület)

No comments:

Post a Comment