Friday, 27 March 2009

Baráti villámlátogatás a Gloriett lakótelepen

Budapest, Etalon Sport, Gilice tér, Iharos Sándor, Magyarország, Pestszentlőrinc, sportiskola, XVIII. kerületA Belváros blog szerkesztőgárdája a külvárosban, expediciót szervezett Pestszentlőrincen tett baráti látogatást. Ígéretes kapcsolatot létesítettünk a benszülöttekkel helyi lakosokkal és megtekintettük a kerület nevezetessségeit, különös tekintettel a kocsmákat illetően. Meglátogattuk az Etalonsport Általános és Sportiskolát (1186 Budapest, XVIII. Tövishát u. 8.), ahol elbeszélgettünk a dolgozókkal az aktuális kérdésekről.

"Kerületünk (XVIII.) legfiatalabb általános iskolája a Gloriett - közismert nevén a Sallai - lakótelepen az erdő szélén áll. 1989-ben kezdődött meg itt az oktatás. A hatalmas, tágas épületben 16 tanterem és 8 szaktanterem, (ebből egy számítógépes terem), tornaszobák, egy tornacsarnok, egy 5000 kötetes könyvtár, valamint kiállítások, bálok rendezésére alkalmas aula, és egy tágas étterem van."

Budapest, Etalon Sport, Gilice tér, Iharos Sándor, Magyarország, Pestszentlőrinc, sportiskola, XVIII. kerületEmléktábla az iskola falán:

Iharos Sándor
(1930-1996)
atléta, tizenkétszeres világcsúcstartó
az 1955-ös esztendőben a világ legjobb sportolója
kerületünk lakója emlékére.

Vetettünk néhány szakértő pillantást a Gloriett (néhai Sallai) lakótelepre, olyasmiket mormogva lelógó bajszunk alatt, hogy "a késő-kádárizmus építészete", "Aquincum párja", "az emberarcú lakótelep paradoxona", valamint "a módszerszerváltás évében".

Ez a környék megtetszett (olcsó sörök), még visszatérünk. Sallait meg hozzászámolhatjuk Matuska Szilveszter (Sylvestre Matuschka) áldozataihoz.Budapest, Etalon Sport, Gilice tér, Iharos Sándor, Magyarország, Pestszentlőrinc, Gloriett, sportiskola, XVIII. kerületA városrész neve a valamikor itt állt, a bécsi Gloriette mintájára Gloriettnek nevezett kör alaprajzú épületre utal, amelyet Mayerffy Ferenc emeltetett 1814-ben, amikor a Napóleon legyőzése után Bécsben ülésező nagyhatalmi konferencia vendégei látogatást tettek Pest-Budára, és ebből az alkalomból a Szent Lőrinc pusztán katonai parádét tartottak. A porosz, az orosz és a Habsburg uralkodó a mai Gilice téren emelt kilátóból szemlélte a parádét. Az épület később Krepuska Géza professzor tulajdonába került, aki a szőlőbirtoka szélén álló épületett gazdasági célra hasznosította. Az épületet a második világháború alatt a visszavonuló német csapatok felrobbantották. (Wapedia)

No comments:

Post a Comment