Friday 27 March 2009

Wekerletelep Kispesten

Wekerletelep, Potyka bácsi, kopjafa, Kispest, Porubszky IstvánNamostaztánkurvára taknyunknyálunk egybe, a Wekerlén is bőrig áztunk, csak egy villámlátogatásra futotta erőnkből. Tavasszal visszamegyünk, télen és esőben nagyon lehangoló a vidék. Bármilyen vidék. Kivéve Ausztráliát :D És kocsmát sem találtunk, ahol szívünket sörökékkel és borokákkal erősítgethettük volna, szóval egyelőre ennyi.

1 Az index.hu szépségversenyén a legtöbb szavazatot ez a munkásoknak szánt lakótelep kapta.
2. A Határ-úti metrómegálló mellett van, jó közlekedéssel.
3. Négyezer lakásos, 1909 és 1926 között épült, a helyszíni homok felhasználásával készült homoktéglákból. "A kispesti munkástelep önmagából nőtt ki."
4. Szellős, tágas, falusias, "lakóparkós": az utcák és terek az egész területnek 27,5%-át foglalják el. Az utcák, terek, kertek és udvarok az egész területnek mintegy 80%-át teszik ki, ami a telepnek kertváros jelleget kölcsönöz.

Munkás és Tisztviselőtelep, Kispest, XIX. kerület, Wekerle, Wekerle-telep, Wekerletelep5. A közterület befásítására mintegy 70.000 darab fát használtak fel. Mivel a homokos talaj jó volt a csonthéjasoknak, összesen tizenhatezer gyümölcsfát ültettek el, lakásonként négyet. A kerítések mellé sok helyen ribizlibokrok kerültek. 1917-ben olyan jó volt a termés, hogy átlagban az éves lakbér négyszeresét hozta vissza a lakóknak.
6. 48 különböző háztípus érvényesült, főképpen a homlokzatok kiképzésében.
7. A Barátok közt című magyar agyzsibbasztás külső jeleneteit a Wekerletelep utcáin és terein forgatják.
8. Egy kevésbé ismert látványosság: Potyka bácsi kopjafája.
9. A Wekerle Étterem Eszpresszó bealkonyodott, jelenleg kiállítóterem.
10. A telep központját (jelenleg Kós Károly tér) részben Kós Károly tervezte (épült 1912–1913 között)
10. Az egész telepre ráférne egy alapos felújítás.




ajánlott irodalom: wikipedia, sulinet és László Gyula monográfiája

No comments:

Post a Comment