Wednesday, 3 March 2010

Kísérleti lakótelep a Gubacsi úton

Újra itt a nagysikerű lakótelepi sorozatunk, tömbházat mindenkinek, de főként a Svábhegyre.

Mostanág a Gubacsi úti kísérleti lakótelepig bicikliztünk, tessék megnézni a hazai szocreál nem is olyan rémísztő téglaházait. Kísérleti jellegét az itt kipróbált pre-panel technológia adja, előre falazott tömböket és gázszilikát panelt építettek az épületekbe.

Ez a Csepeli átjáró melletti ltp már a szocreál szocrellé szelidült változata, Rákosi elvtárs végnapjaiból (1955), mely "építészeti felfogásáunk változását tükrözi". Ezen változások főként a helyi iskola formakészletében figyelhető meg, a timpanonos-portikuszos középrizalit az épület szélére került, megbontva az épület addig kötelező szimmetriáját. A portikusz ettől függetlenül megmaradt haszontalan és költséges csicsának, akár egy nyári öltöny mellénye, de a hallatlan formabontás miatt legalább nem küldték az építészt (Molnár Péter) formalizmus és államellenes összeesküvés vádjával Recskre, Faludy György lágertársának. Tökölre és Kitarcsára internálták (de csak később és nem az építészeti merészségéért).

blog, Budapest, Gubacsi úti lakótelep, lakótelep, Pesterzsébet, szocialista realizmus, szocreál, XX. kerület
blog, Budapest, Gubacsi úti lakótelep, lakótelep, Pesterzsébet, szocialista realizmus, szocreál, XX. kerület
Gubacsi úti kísérleti lakótelep
XX. kerület, Pesterzsébet


Tovább a szocreálba: Kerepesi úti és Nagy Lajos úti lakótelep Zuglóban (XIV. kerület), Üllői úti lakótelep (Gyárdűlő, X.kerület), Sztálinváros, Klerikofasiszta ablakrács a szocreálban, Senator a szocreálban, Dangerous walk, a Szent István park szobrai

Bónusz: a Phönix-ház és Bächer Iván Újlipótban (XIII. kerület)
Tovább a lakótelepi blogunkra, esetleg az indexszes népszavazásra

kapcsolódó: lakótelepes blogunk

2 comments:

  1. Hali!

    Valami navinfos gond akadt? :-)
    Ez a XX. kerület és a köznyelvben a "Vizisport" utcai lakótelep. A Gubacsi út a IX. kerületben van, egy ásónyommal arrébb!

    ReplyDelete
  2. egy könyvben olvastam erről a formabontó szocreál iskolaépületről... lehet, h tévedtek...

    ReplyDelete